В трети клас децата ще учат и компютърно моделиране
В трети клас децата ще учат и компютърно моделиране / БГНЕС, архив
Конституцията влиза в учебника по история на седмокласниците
91483
Конституцията влиза в учебника по история на седмокласниците
  • Конституцията влиза в учебника по история на седмокласниците

Третокласниците ще се учат как да програмират. Това е залегнало в проектите за учебни програми за трети клас по новият предмет "Компютърно моделиране". Проектите за програми за трети, седми и девети клас бяха представени днес за обществено обсъждане в просветното министерство.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че материалът, които децата ще изучават ще бъде облекчен, но по думите му те няма да загубят важни знания, автори и теми.

Темите за тероризма, демокрацията и купуването на гласове влизат в клас

Сред темите за учениците в седми клас по история са българската Конституция и основните права и задължения на гражданите. Седмокласниците ще учат по "Технологии и предприемачество" как чрез таблет или видеокамера се създава рекламен клип.

В девети клас по Български език и литература пък децата ще упражняват писане на CV и делово писмо, както и как се прави публично изказване.

Няма да има недостиг на учители - сигурни са в министерството

Диян Стаматов каза, че новите учебни програми за трети, седми и девети клас ще влязат в сила от учебната 2018/2019 г. Той обобщи някои от новите знания, които ще придобият учениците с тези учебни програми.

По литература ще се изучават произведенията, които в момента се учат в седми клас, както още две стихотворения - "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене". В седми клас ще се обособят предметите "Биология", "Химия" и "Физика", които до четвърти клас са обединени в "Човекът и обществото" и "Човекът и природата".

Проектът за програма за девети клас по "Литература" предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди. Включените български текстове в програмата за девети клас са "История Славянобългарска", "Изворът на Белоногата" на П. Р. Славейков и стихотворенията на Христо Ботев - "Майце си", "Моята молитва", "Хаджи Димитър", "Обесването на Васил Левски" и "Странник". Досега тези произведения се изучаваха в десети клас.

Романът "Под Игото" е записан в програмата по български език и литература за шести клас и в момента издателствата подготвят проекти на учебници по тази програма. Няма важно българско произведение, което не е намерило своето място в учебните програми, заяви зам.-министър Стаматов, цитиран от БТА.

Срокът за обществено обсъждане на проектите е до края на януари 2017-а, а след това предстои работа по изготвяне на учебниците по тях, допълни още зам.-министърът.