Доларът на най-високото си ниво от 7 септември 2007-ма насам
Доларът на най-високото си ниво от 7 септември 2007-ма насам / снимка: Sofia Photo Agency

На световните валутни пазари доларът буквално мина през еврото като достигна днес ново значително поскъпване от $ 1.3746 за ? 1 - най-високо ниво за зелените пари от 7 септември миналата година. Близо 13 месечен максимум за долара дойде, след като стана ясно, че на заседанието на Европейската централна банка днес е било обсъждано намаляване на лихвите в еврозоната.

Следобед УС на ЕЦБ реши да остави основната лихва без промяна на ниво 4.25%, каквито бяха и очакванията на анализаторите.

След заседанието председателят на централната банка Жан-Клод Трише заяви, че вълненията на финансовите пазари са отслабили икономическия растеж.

Трише отчита, че резултатът от високата основната лихва, която е на седемгодишен максимум е намалелия донякъде риск за ценовата стабилност, но той /рискът/ не е изчезнал. През септември Евростат отчете забавяне на инфлацията до 3.6% на годишна база.

Трише обаче съобщи, че банкерите са обсъждали намаляване на лихвите, заради отслабването на икономическия растеж от напрежението.

Според дилъри, които коментираха за DarikFinance.bg поскъпването на долара, ръстът на щатската валута е заради комбинация от фактори. „Дискусията за лихвите бяха капката, която натежа. Просто нещата са в полза на долара”, допълват наблюдаващите пазарите.

Всичко за световната финансова криза четете в DarikFinance.bg