ДКЕВР: Няма основание за корекция в тарифите на четири топлофикации
ДКЕВР: Няма основание за корекция в тарифите на четири топлофикации / снимка: БГНЕС

Няма правно и икономическо основание да се променят цените на парното и тока, произвеждани от топлофикациите във Варна, Пловдив, Бургас и Перник. Това стана ясно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която разгледа заявленията за корекция на тарифите от тези дружества. Основният мотив за поисканите по-високи цени от 1 януари догодина беше поскъпването на природния газ от 1 октомври с 4 процента и на въглищата с над 7 на сто.

От "Топлофикация-Пловдив" предлагат от януари да поскъпне единствено електроенергията, произвеждана от централата. Сега 1 мегаватчас ток струва 102 лева, а идеята е цената да стане малко над 111 лева без ДДС. Топлофикацията във Варна също настоява за по-високи цени на електричеството. От 1 август дружеството продава тока по 105 лева без ДДС. Исканата цена за 1 мегватчас е 122 лева. В морската столица обаче искат и парното да поскъпне от 1 януари с 2,50 лева за мегаватчас.

Мениджмънтът на бургаското топлофикационно дружество предлага повишение на цената на тока, произвеждан от централата. Исканият ръст на тарифата за тока е от 122,92 лева без ДДС сега, на 137,68 лева от януари. Парното с топлоносител гореща вода да запази цената си, предлагат също от фирмата. Със 7 лева по-висока преференциална цена на електричеството и около 1 лев по-скъпо парно искат от "Топлофикация-Перник".

Според комисарите скокът на газа и въглищата няма да се отрази върху финансовото състояние на дружествата. Окончателното решение на комисията за поисканото увеличение ще бъде взето на 17 декември.