ДКЕВР не се ангажира, че цената на тока ще бъде според очакванията на правителството
ДКЕВР не се ангажира, че цената на тока ще бъде според очакванията на правителството / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Анжела Тонева за износа на ток
64612
Анжела Тонева за износа на ток
Анжела Тонева за отношенията с правителството
  • Анжела Тонева за износа на ток
  • Анжела Тонева за отношенията с правителството

Цената на електрическата енергия може да не бъде замразена, както настоява новото правителство. Това стана ясно на първия брифинг на новите членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Председателят Анжела Тонева бе категорична, че до края на седмицата ще бъде готова новата методика за ценообразуването в сектор „електроенергия".

„Бих искала да внеса малко яснота по отношение на широко прокламираната независимост на комисията, която безспорно е едно от най-важните изисквания за съществуване на такъв регулаторен орган. Нашето сътрудничество с изпълнителната власт е по отношение на това да оценяваме и дискутираме политиката, която се провежда в държаната, не само социалната, но и енергийната. От гледна точка на това ние ще оценим всички обстоятелства и факти и не бих могла да се ангажирам, че цената ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде", каза Тонева. Комисията ще отстоява своята независимост, но ще съобразява енергийната, социалната политика и всяка политика, която има отношение към пазара на електрическа енергия, допълни тя.

Енергийният регулатор ще работи по освобождаване на износа на електричество. За първите пет месеца на годината сме изнесли само 1 млрд. киловатчаса електроенергия, като целта е да се стигне до износ на още 5 млрд. В най-добрите години износът е бил над 10 млрд. киловатчаса електроенергия.

„Комисията трябва да работи в краткосрочен план за създаване на възможности за освобождаване на износа на електрическа енергия, което със сигурност ще помогне за това централите да работят и да не бъдат ограничавани и след това анализ на всички фактори, които оказват влияние на крайната цена", каза още шефът на енергийния регулатор.

Все още енергийният регулатор няма становище по отношение на цената на природния газ, съответно на топлата вода и парното от 1 юли. Първото решение на комисията в новия й състав е посветено на работата с медиите, като новите членове на ДКЕВР ще допускат телевизионните камери само първите десет минути от обществените обсъждания и откритите заседания, а останалите журналисти ще могат да присъстват през цялото време, но ще влизат в сградата единствено с издадена акредитация.