ДКЕВР намалява тарифите за фотоволтаици, за да не се вдига добавката за зелена енергия
ДКЕВР намалява тарифите за фотоволтаици, за да не се вдига добавката за зелена енергия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ДКЕВР намалява тарифите за фотоволтаици, за да не се вдига добавката за зелена енергия
55511
ДКЕВР намалява тарифите за фотоволтаици, за да не се вдига добавката за зелена енергия
  • ДКЕВР намалява тарифите за фотоволтаици, за да не се вдига добавката за зелена енергия

За да ограничи последващо поскъпване на тока заради зелената енергия, регулаторната комисия иска да намали тарифите за фотоволтаичните централи. Според председателя й Ангел Семерджиев резултатът от това решение ще се усети в бъдещи периоди, но е провокирано от бързото намаляване на цената на фотоволтаичните панели. Семерджиев допълни, че както и при другите енергийни сектори, ДКЕВР ще признава минимални инвестиционни разходи на компаниите.

От фотоволтаичната асоциация обаче предупреждават, че това ще убие цял бизнес сегмент и ще доведе до загуба на много нови работни места.

Според Никола Газдов от асоциацията решението е нелепо, тъй като идва само три седмици след като е намалена тарифата с над 50 процента, а сега се намалява с още 25 до 37 процента за различните сегменти. „Абсурдно е", категоричен е Газдов.

Ангел Семерджиев обаче е категоричен, че ефектът от ограничението на признатите разхоид в преференциалните цени ще се усеща в бъдеще, тоест тази зелена добавка да не се увеличава в следващи периоди.

„Целта е да се замажат очите на народа и да се каже ето тук има едни алчни инвеститори, които ви вдигнаха сметката за тока с 13 процента, а ние сега ще ги екзекутираме публично като премахнем този бизнес изобщо от България. Оттук насетне фотоволтоика в България няма как има защото тези цени са изключително ниски", каза още Никола Газдов.

Отговорът на ДКЕВР в лицето на председателя на регулатора е, че има 10-годишни планове на ЕСО, които точно предвиждат какви мощности в какви периоди ще бъдат включени в системата. Това предполага големи инвестиции и отговор на въпроса необходима ли ни е още енергия за системата, каза Семерджиев. Той изтъкна, че страната ни продължава да бъде нетен износител на ток в региона и отговорът на въпроса дали са ни необходими още производители на енергия към момента е не.