Депутатите наложиха мораториум за шистовия газ
Депутатите наложиха мораториум за шистовия газ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутатите наложиха мораториум за шистовия газ
49201
Депутатите наложиха мораториум за шистовия газ
  • Депутатите наложиха мораториум за шистовия газ

Парламентът наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ у нас, като наложи безсрочна забрана за прилагането на метода хидравличен удар при търсенето му на територията на цялата страна и акваторията й в Черно море. Това стана след продължили повече от пет часа дебати по темата, като в крайна сметка идеята беше подкрепена от всички парламентарни групи с изключение на Синята коалиция. Предложението за забраната беше на РЗС и се прие след корекции по текста от ГЕРБ. Народното събрание отхвърли проекторешението за мораториум на "Атака", което предвиждаше забраната да е за период от 20 години.

По време на дебатите в пленарната зала ГЕРБ нанесе корекции, с които забраната става безсрочна, а не както беше прието от икономическата комисия тя да важи до приемането на изисквания за оценка на въздействието върху околната среда на такива проекти. Очаквано действията на управляващите срещнаха острите критики на левицата в лицето на Петър Димитров.

Валентин Николов от ГЕРБ припомни на колегите си, че министър-председателят от парламентарната трибуна при повдигането на въпроса за шистовия газ и „Шеврон", е казал, че ако има предложения за мораториум, ще говори с народните избраници от ГЕРБ и ще се опита да ги убеди да се приеме мораториум. „И това се случи. ГЕРБ показва за пореден път, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му", каза зам.-председателят на парламентарната група на управляващата партия.

„В понеделник бяхте слепи, във вторник ви събра Бойко Борисов и вие прогледнахте. Ами всеки ден да ви събира да ходите с широко отворени очи", апелира към колегите си от ГЕРБ депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров.

Последва нов сблъсък между двамата депутати. Миналата година американската компания „Шеврон" спечели конкурса за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България край Нови пазар и получи разрешение от правителството, като се ангажира да плати на държавата 30 млн. евро. Според оценки на компанията добивът на шистов газ от находището може да стигне 25 млрд. куб. м или почти шест пъти повече от годишната консумация на газ в България.

Депутатите наложиха мораториум за шистовия газ
netinfo
„А иначе единственият доставчик на газ за съжаление за момента в България изцяло е Газпром. Ако Газпром иска да проучва за шистов газ, може би вие със сигурност ще се съгласите", обърна се депутатът от ГЕРБ Валентин Николов към левицата.

Отговорът на Петър Димитров: „Този обяснителен модел втръсна на всички нормални българи. Значи кой е виновен, ЦРУ или КГБ? Едната част на пленарната зала - ЦРУ, другата част на пленарната зала е КГБ. А народът в общи линии ни ругае и не може да ни понася".

Единствено лидерът на ДСБ Иван Костов разкритикува стъпката на ГЕРБ, като посочи, че пълната забрана е неаргументирана. По думите му първо от компетентните институции трябва да се поиска информация дали досега са правени проучвания по тези методи. „С тази забрана рискувате може би да забраните това, което е вършено в последните 50-60 години, за да се създаде геоложката карта на страната, което е според мен наистина крайна недомислица", каза той.

Глоба от 100 млн. лв. за нарушителите на забраната, записаха избраниците.