Чобанов: Не мога да поема отговорност за служебния кабинет
Чобанов: Не мога да поема отговорност за служебния кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Аплодирам принципите, които ясно изведохте и ще следвате, а именно държавата да бъде коректен платец, да се търси бърза фискална консолидация под 3 % и ако приходите се окажат по-малко надценени, то да се използва за намаление на дефицита.

Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов и сегашен депутат от ДПС на заседание на Комисията по бюджет и финанси.

И преди лятото, когато бяха последните дни на парламента, поех експертната си отговорност и бях достатъчно коректен да кажа, че приходите няма да се изпълнят, което намери израз във внесеното предложение за актуализация на бюджета. Там беше предложено намаление на приходите с 500 млн. лв., заяви Чобанов.

Тази актуализация предвиждаше и увеличаване на тавана на дълга, което щеше да даде възможност по-плавно този дълг да бъде взет от националните или международните пазари така, че да не се налага в последния месец на годината да разчитаме да се набави дълг в много големи размери, каза бившият финансов министър.

Той заяви, че е бил изпратил писмо до вътрешна комисия, в което се посочва, че промените в закона за МВР не са финансово обезпечени. Те не са такива и това допълнително натоварва необходимостта от актуализация, каза Чобанов.

Вие признавате някои от добрите мерки по отношение на фиска, каза той на Горанов. Не мога да поема отговорност за управлението на служебния кабинет. Тогава бяха преразпределени допълнителни разходи, които можем да обсъдим и да видим колко от тях са били наистина необходими. Тези разходи са в размер на над 1 млрд. лв., в които включваме 750 млн. лв., които са за европейски средства, надявам се да бъдат възстановени до края на годината, добави още Петър Чобанов.

Преди това народният представител от БСП Румен Гечев посочи при обсъждането, че липсват факторите, които са довели до неизпълнение на обществените приходи. Той акцентира, че има значително подобрение на приходите от 2014 г. спрямо 2013 г. с изключение на акцизите. Гечев подчерта, че липсва факторен анализ за това с колко са намалени бюджетните приходи. Няма как да не промените данъчната политика, а да се увеличат бюджетните разходи, обърна се Гечев към Владислав Горанов.

Източник: БГНЕС