Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия
Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия / netinfo

Котировките на петрола отново се понижиха след силното си покачване вчера в края на търговията в Ню Йорк. Причината за днешния спад на цените на петрола бяха действията на редица централни банки, които съгласувано вляха свежи пари на финансовите пазари, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В сутрешната азиатска търговия американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с 34 цента до 95,05 долара за барел в сравнение с 94,39 долара за барел вчера вечерта в Ню Йорк, където цената му скочи с 4,37 долара за една сесия.

Сортът Брент от Северно море с доставка през януари понижи днес цената си с 52 цента до 93,50 долара за барел.

Новината за съгласувани действия на редица централни банки в опита им да спрат кризата в доверието на финансовите пазари даде "глътка икономически оптимизъм", коментира анализатор на петролния пазар, цитиран от Франс прес.

Централните банки на Канада, Великобритания, Швейцария, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ решиха да предприемат поредица мерки, за да се опитат да увеличат наличните средства на финансовите пазари. Това е първата подобна мярка от такъв мащаб след 11 септември, взета в опит да се спре кризата в доверие на финансовите пазари, отбелязва Франс прес.

Предишната операция от такъв характер бе извършена след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г., когато УФР, ЕЦБ, Банк дьо Канада едновременно понижиха лихвите си с половин процентен пункт, за да успокоят паниката на пазарите, припомня АФП.