Цената на петрола се стабилизира в азиатската търговия
Цената на петрола се стабилизира в азиатската търговия / netinfo

Цената на петрола в азиатската търговия се стабилизира в очакване министерството на енергетиката на САЩ утре да публикува новите данни за американските петролни запаси, предаде Асошиейтед прес.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтиня с 8 цента и се търгуваше за 80,16 долара за барел в сутрешната азиатска електронна търговия. Вчера цената на същия контракт в Ню Йорк спадна с 1,42 долара до 80,24 долара за барел.

Пазарът се успокои тази сутрин, след като инвеститорите натрупаха известни печалби от рекордното поскъпване на петрола през септември, коментира Дейвид Мур, експерт от Commonwealth Bank of Australia (Комънуелт банк ъв Аустрелия) в Сидни. Той отбеляза, че данните за петролните запаси на САЩ, които ще бъдат оповестени утре, ще окажат влияние върху цените на петрола в краткосрочен план.

Инвеститорите в енергийния сектор следят с внимание американската и световната икономика, за да установят дали кризата с ипотечните кредити е довела до забавяне на икономическия растеж, което би могло да се отрази на търсенето на петрол и бензин, посочва АП. В Лондон сортът Брент понижи цената си с 16 цента до 77,48 долара за барел.