Бюрата по труда ще подготвят планове за безработни младежи догодина
Бюрата по труда ще подготвят планове за безработни младежи догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бюрата по труда ще подготвят планове за безработни младежи догодина
69076
Бюрата по труда ще подготвят планове за безработни младежи догодина
  • Бюрата по труда ще подготвят планове за безработни младежи догодина

През следващата година бюрата по труда ще подготвят индивидуални планове за действие на около 75 хиляди безработни младежи на възраст до 24 години. Всеки младеж ще бъде насочван към работно място, подходяща услуга или връщане в образователната система, съобщи заместник-министърът на труда Росица Янкова при представяне на  националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта.

Документът беше одобрен от правителството. Той ще действа в периода 2014-2020 година и трябва да обхване 420 хиляди младежи. Към момента нивото на безработица сред младежите между 15 и 24 години у нас е 28.1 процента. Очаква се до 2020-та година то да бъде смъкнато до 7 процента.

За целия период на младежката гаранция България ще разполага с 409 милиона лева, като основната част от тях ще бъдат насочени към мерки и програми за осигуряване на заетост на младежите. Изпълнението на гаранцията започва от догодина, с ресурс от 24 милиона лева, които са осигурени от държавния бюджет. Около 30 милиона евро от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат отделени за създаване и продължаване на младежка заетост, обясни заместник-министър Росица Янкова.

"С част от тези пари са предвижда нова заетост на 1270 младежи, а също така около 14 000 млади хора ще бъдат включени в мотивационно обучение", каза тя.

Механизмът на гаранцията предвижда отправяне на предложение за заетост или друг вид услуга до 4 месеца след регистрация на младежите в бюрата по труда. Тези, които не работят, не учат и не са регистрирани, ще бъдат информирани за полагащите им се услуги.

Освен субсидирана заетост, ще се търсят възможности за работа на първичния пазар на труда, както и за стажуване при работодател, което трябва да е минимум шест и максимум дванадест месеца. Заплащането започва от минималната работна заплата, която oт 1-ви януари става 340 лева.