България предложи на ЕК корекция на парите по ИСПА
България предложи на ЕК корекция на парите по ИСПА / netinfo

България е предложила на Европейската комисия финансова корекция на средства по програма ИСПА, съобщи в Брюксел вицепремиерът Меглена Плучгиева. Става дума за почти 652 000 евро, които обаче могат да бъдат пренасочени и използвани по други програми в България.

София сама е взела решението да предложи коригиране на финансовите параметри, като парите са от техническата помощ по ИСПА за подготовка на пътни проекти за трансевропейските пътни коридори. Би било по-лошо, ако решението за намаляване на парите е било взето от Комисията, добави вицепремиерът Меглена Плугчиева.

„Тази корекция, която ние предприемаме, позволява тези 652 000 евро да бъдат пренасочени и да бъдат ползвани в България”, каза вицепремиерът и допълни: „Ако тази корекция беше направена от Европейската комисия, то тогава ние щяхме да загубим тези 652 000 евро”.

Тези пари са 15 процента от техническата помощ по ИСПА, която е над 4 милиона евро. Българските експерти са предали днес на еврокомисаря по регионална политика Данута Хюбнер одитните доклади на KPMG за Национална агенция „Пътна инфраструктура” и одита на Инспектората на Министерството на транспорта, срокът за които е 23 ноември.

Заедно с документите, които тежали 19,5 кг., имало и анализ и позицията на България за финансовата корекция.