България и Хърватия задълбочават диалога в бизнеса
България и Хърватия задълбочават диалога в бизнеса / снимка: БГНЕС

Представители на български и хърватски фирми ще се срещнат в рамките на двустранен форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата. Очаква се на него да присъстват президентът Росен Плевнелиев и хърватският му колега Иво Йосипович, който е на официална визита у нас.

Вчера в рамките на срещата си на четири очи двамата държавни глави обсъдиха възможностите за засилване на двустранните икономически връзки, като се обединиха в позициите, че стокообмен за около 110 млн. евро годишно е много под потенциала за двете държави.

По-късно президентът на Хърватия Иво Йосипович се срещна и с българския премиер Пламен Орешарски, като двамата също обсъдиха възможностите за засилване на търговския стокообмен между двете страни. Подобряването на инфраструктурните връзки между България и Хърватия бе изтъкнато като приоритетно и пред двете страни. Двамата обсъдиха и общите и за двете страни проблеми – като бюрокрацията, която е пречка пред конкурентоспособността.

Хърватия е най-новата държава в Европейския съюз. Тя стана 28-мият член на Европейската общност от юли тази година, като това е първото разширяване на Съюза след присъединяването на България и Румъния. Считаното за историческо присъединяване на страната, която е втората след Словения държава от бивша Югославия, която влиза в „голямото европейско семейство”, я заварва в състояние на сериозна рецесия.