„Булгартабак” ще бъде приватизиран до края на годината
„Булгартабак” ще бъде приватизиран до края на годината / netinfo

„Булгартабак Холдинг” да бъде приватизиран през тази година и да се създаде енергиен холдинг – това реши съветът на управляващата коалиция на разширено заседание в Хисар. До края на годината ще стартира и процедурата за продажбата на „Топлофикация” – София.

Бързата приватизация на „Булгартабак Холдинг” ще е важна за конкурентноспособността на цигарената индустрия, заяви премиерът Сергей Станишев и допълни, че ДПС винаги е подкрепяло раздържавяването на компанията, но при ясни правила.

Преди пет-шест години държавата нямаше алтернатива за заетите в тютюневия, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган. По думите му европейските фондове вече дават възможност да се пристъпи към приватизацията на холдинга. До края на годината ще започне и раздържавяването на „Топлофикация” – София. Съветът на коалицията даде съгласието и за създаване на български енергиен холдинг. В него ще бъдат включени „Мини Марица - Изток”, ТЕЦ „Марица – Изток II”, Националната електрическа компания, „Булгаргаз” и АЕЦ „Козлодуй”.

ЕС върви към окрупняване на енергийния сектор и за да бъде България конкурентноспособна и да има възможност да инвестира в съседните страни, е необходима тази консолидация, каза министър-председателят. Обединението ще е полезно и за реализацията на стратегически обекти в енергетиката като АЕЦ „Белене”, обясни Станишев.

Българският енергиен холдинг ще има активи от 4 млрд. евро и годишни приходи от 1 млрд. и 800 млн. евро. В стратегията за създаване на компанията е предвидена продажба на акции от нея на фондовите борси. 26 разрешителни и лицензионни режима ще бъдат премахнати. До един месец на премиера ще му бъде предоставен и разширеният списък.

Ще отпадне уведомителният режим за регистрацията на търговски обекти. Премиерът заяви, че е масово явлението местните власти да въвеждат нови регулаторни режими. Той даде за пример София, където струва 3000 лева разрешението за търговия със спиртни напитки. Съвсем скоро министърът на финансите трябва да предложи как да се реши проблемът с безмитните магазини.

Тримата лидери са получили конкретна информация и от министрите на финансите, на външните и на вътрешните работи и са взели ясно политическо решение за прекратяване на тази практика. Това е по повод последния доклад на Европейската комисия, в който се отбелязва, че има голяма контрабанда по сухопътните граници заради фрийшоповете.