БСП пита как са избрани банките за емитиране на нов дълг
БСП пита как са избрани банките за емитиране на нов дълг / снимка: БГНЕС
БСП пита как са избрани банките за емитирането на нов дълг
78166
БСП пита как са избрани банките за емитирането на нов дълг
  • БСП пита как са избрани банките за емитирането на нов дълг

БСП влезе в задочен спор с ГЕРБ отново заради идеята за теглене на нов дълг. Повод стана участието в ефира на Дарик на депутата от левицата Димитър Горов и Дияна Йорданова от ГЕРБ.

Стоянова: Ако НС не одобри заема, може да се стигне до мораториум върху плащането на дългове

Горов каза, че става въпрос за начина, по който са определени четирите банки, които да консултират емитирането на дълг и цитира Йорданова:

„Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди около два месеца изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство, за съжаление, за тегленето на 3.5 млрд. евро за подкрепа на КТБ, която вие фалирахте. Това беше част от усволията. Освен това едно уточнение, тези четири банки няма да обслужват емитирането на дълга през целия  3 -годишен период, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг".

Според Горов оттук идва въпросът условие ли е било отпускането на кредит при погасяване ангажиментите на КТБ от страна на държавата емитирането на нов дълг от 16 млрд. лв. „Кое налага с комисионните към тези банки да се купува доверието в Европа и българските граждани ли трябва да плащат в крайна сметка цената на подкрепата  за това правителство в международен аспект", каза Горов.

Това признание в ефира на Дарик е изключително скандално по отношение на емитирането на този дълг и е още едно от условията по никакъв начин да не се стига до този дълг и да не бъде подкрепян той в зала, каза още депутатът от опозицията.

Чуйте какво  казаха Диана Йорданова и Димитър Горов за дълга пред Дарик