Брюксел чака българската позиция за статута на занаятчиите
Брюксел чака българската позиция за статута на занаятчиите / netinfo

Дали българските занаятчии ще могат свободно да разкриват свои предприятия в държави от ЕС и дали техните колеги ще могат да работят у нас, ще зависи от това дали България ще излезе с ясна позиция по време на дискусиите в ЕК, дали ще подкрепи предложението на три европейски страни да се признае майсторското свидетелство на по-висока квалификационна степен. Това каза на пресконференция главният изпълнителен директор на Занаятчийската камара в Кобленц Карл-Юрген Вилберт.

Става дума за занаятчийски професии, свързани със строителството, електро- и ВиК-инсталациите, бояджийството, хранителната индустрия, ремонта на автомобили, уточни той.

Вилберт изрази усещането си след днешните разговори със заместник-министъра на образованието Екатерина Виткова, че позицията на България по време на писменото гласуване във връзка с промените в директивата през октомври-ноември ще бъде положителна.

Правителството ни увери днес, че България е гласувала с "въздържал се" в Брюксел при при първоначалните дебати за промените в директивата, каза Вилберт. Той посочи, че представители на Германия, Австрия и Люксембург са казали, че българското гласуване е било възприето като отрицателно.

До петък Занаятчийската камара трябва да внесе аргументирано становище в подкрепа на предложението на трите европейски държави, уточни Вилберт.