Борисов: Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, информирайте ме
Борисов: Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, информирайте ме / снимка: БГНЕС

Многократно на министрите съм казвал да бъдат внимателни - там, където хората са професионалисти и не са поставени по партиен принцип, да не се сменят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на питане на Мая Манолова, в рамките на парламентарния блиц контрол за уволнения в администрацията.

БСП: Реформаторската страст за власт е неутолима

Той заяви, че получава упреци и от депутати на ГЕРБ за това, че не се сменят хора. Премиерът посъветва Манолова да зададе въпросите си на съответните министри в
рамките на парламентарния контрол в петък. Считам, че е правилно министрите да си назначават заместниците и хората от екипа, с които ще работят. Всеки един от министрите носи персонална отговорност за назначенията, отбеляза Борисов, но добави, че ще разговаря с министъра на икономиката Божидар Лукарски по този въпрос.

РБ пресича политическите назначения на чиновници със законови промени

Според премиера вероятно има някъде назначения, които не са най-добрите. По отношение на някои назначения пък много силно се протестира в ГЕРБ. Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, Ви моля да ме информирате, поемам ангажимент да направя всичко възможно да не се случва, заяви Борисов. Той припомни времето, когато ГЕРБ е била извън управлението. "Десетки хора тогава ми показваха заповедите си за уволнение. Аз им казах да ги пазят, защото с тези заповеди ще ги назнача отново. За такива назначения не би трябвало да ми се сърдите", коментира Борисов.

Лукарски към колегите от РБ: Да не си хвърляме камъни в собствената градина

В същото време той отчете, че чисто човешки не би трябвало работата на хората да зависи от това кой управлява и към коя партия имат симпатии. Не може животът им да протича на четири години, това не е добре нито за кариерното им развитие, нито за потенциала на държавата, нито за хората.

Реформаторите в спор помежду си за това кой колко хора е назначил

В тази връзка премиерът се обърна към ГЕРБ с думите: "Моля ви, спрете се!", като отчете, че лично е спрял поне 300 предложения за назначение. Той изрично посочи, че с тази молба може да се обърне само към съпартийците си.

Източник: БТА