Боян Боев поема ДКЕВР, Тонева става съветник на Орешарски
Боян Боев поема ДКЕВР, Тонева става съветник на Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency
Боян Боев поема ДКЕВР, Тонева става съветник на Орешарски
68905
Боян Боев поема ДКЕВР, Тонева става съветник на Орешарски
  • Боян Боев поема ДКЕВР, Тонева става съветник на Орешарски

Изненадващо председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева подаде оставка „по лични причини". На поста бе назначен досегашният изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев. Въпреки че управляващите отрекоха върху Тонева да е оказван натиск, като дори тя бързо получи нов пост - съветник на премиера, съмненията за това останаха заради още едно напускане - на Михаил Димитров като член на енергийния регулатор. Неговото място ще бъде заето от Лиляна Младенова, която досега беше експерт в комисията.

Оставката на Тонева бе аргументирана от пресцентъра на енергийния регулатор с „лични причини" и допълнението, че е „заради напрежението в енергийния сектор". Въпреки това самата Анжела Тонева отказва всякакъв коментар пред медиите. Енергийният министър Драгомир Стойнев коментира, че напрежението и в ДКЕВР, и в сектор енергетика е огромно.


Подобни бяха коментарите от депутатите от БСП и ДПС. Депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев също сподели, че напрежение в областта на енергетиката има, но подчерта, че се предприемат и стъпки, за да бъдат решени проблемите в сектора. Той отказа да коментира оставката на Тоневас мотива, че това е нейно лично решение. Председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС каза, че Тонева не е назначена от настоящите управляващи. Той изтъкна, че ДКЕВР трябва да бъде натоварена със сериозни отговорности и да има сериозен брой комисари, които да осъществяват контрол над онези предприятия, които са в регулация.

Бившият енергиен министър Делян Добрев обясни решението на Тонева с намаляването на цената на тока от 1 август. "Решението бе за намаляване на цената на електроенергията и трансфер от 500 млн. лв., които да субсидират поевтиняването на тока с пет процента. Този трансфер обаче го няма. Тази година се дадоха 75 млн. лв., а за догодина се очакват над 40 млн., което означава, че само поради тази причина недостигът в системата ще бъде около 400 млн.", каза Добрев. Той подчерта, че това ще бъде недовзет приход от средата на следващата година, а може и по-рано.


Оставката на Анжела Тонева идва в момента, когато все още се обмислят различни варианти за облагане на възобновяемите енергийни източници с нова такса. Междувременно мястото бе заето от шефа на БЕХ Боян Боев. Енергийният министър обясни, че по закон председателят на ДКЕВР трябва да удовлетворява определени изисквания за заемане на поста и Боев отговаря на тези условия, а по думите на Стойнев с дейността си в БЕХ Боев се е доказал като професионалист.

Все още не е ясно кой ще оглави енергийният холдинг.