Бойко Борисов: Минималната работна заплата става 270 лева
Бойко Борисов: Минималната работна заплата става 270 лева / DarikNews.bg

До няколко седмици минималната работна заплата в страната ще стане 270 лева. Това съобщи във Варна министър-председателят Бойко Борисов.

„Днес привършихме сметките и от сряда от Министерски съвет ще започнем процедурата, която ще трае няколко седмици. Дянков е готов с тази сметка - минималната работна заплата да стане 270 лева. До 10 дни ще кажа и пенсиите с колко ще увеличим - постоянно, не еднократно. Не искам да кажат, че го правим заради изборите", коментира премиерът, като уточни, че в хазната има по-добри приходи, което е позволило увеличаването на минималното възнаграждение.

От няколко години говоря, че започне ли икономиката да излиза от кризата, за да не банкрутираме като съседните държави, да няма популизъм, както е при Станишев и компания, сметките позволяват да вдигнем минималната работна заплата така, както и синдикатите искаха", допълни премиерът.

Бойко Борисов бе гост на Аксаково, за да открие официално два ремонтирани участъка от пътя Варна - Аксаково - Добрич. Общата дължина на отсечките е 7,7 км., а стойността на ремонта е близо 5.5 млн. лв. Проектът е реализиран по програма „Държавни инвестиционни заеми", като 75% от средствата са осигурени от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), а 25% - от републиканския бюджет. Възложител на обекта е Агенция „Пътна инфраструктура", а изпълнител - сдружение „Пътища - Разград".

По повод ремонтирания участък премиерът заяви, че пътните полицаи постепенно ще бъдат заменяни с видеонаблюдение: „Начинът, по който ще контролираме движението - в сряда ще се занимаваме с това - е по цялата магистрала „Тракия" да премахнем полицаите и да ги заменим с камери. Това ще е бъдещето и в тази посока ще работим - видеонаблюдение. Субективният човешки фактор на катаджиите да бъде премахнат постепенно".

По отношение на магистрала "Хемус", премиерът заяви: „С потвърденото финансиране за магистрала „Хемус" 2013-2014 година абсолютно ще изпълним ангажимента си към този регион. Надявам се да успеем в много бързи срокове с летището в Балчик и аз мисля, че държавата ще го направи и ще дадем възможност на бизнеса от Варна нагоре да имат много по-добра комуникация."