Боеспособността на военноморските ни сили осигурена за 40 години
Боеспособността на военноморските ни сили осигурена за 40 години / снимкa: Sofia Photo Agency

Договорените корвети, които страната ни ще купи от Франция, ще осигурят боеспособността на българските военноморски сили през следващите 40 години. Това каза министър-председателят Сергей Станишев. Проектът с бойните кораби е на стойност 350 млн.евро.

„През 2004 година предишното правителство е стартирало процедура за избор на компания, която да изпълни този проект. Комисията е класирала на първо място офертата на „Армарис”, кза Станишев.

Имахме сериозни затруднения, бюджетни ограничения при този мащаб на проекта. Затова с моя заповед беше сформирана работна група след посещението на президента Саркози, тъй като френската страна резонно казваше: „След като има проект, който е одобрен от българското правителство защо не ни давате отговор”?,

"Беше сформирана работна група от различни представители, те водиха предварителни разговори с „Армарис” за финансовите параметри и условия. Смятам, че това, което е договорено е доста приемливо за нашата страна, т.е. военноморските сили имат нужда от този проект, отговаря се и на нашите финансови ограничения и сега може да започнат конкретните преговори", добави министър-председателят.