БНБ: Качеството на активите на банките се запазва добро
БНБ: Качеството на активите на банките се запазва добро / снимка: Sofia Photo Agency

Международните валутни резерви на България към края на 2007 година възлизат на 11,935 млрд. евро, което е 41 процента от БВП, сочи докладът на БНБ за изтеклата година, който беше внесен в Народното събрание.

Нетните преки чуждестранни инвестиции достигат 20,5 процента от БВП и покриват над 100 процента от дефицита по текущата и по капиталовата сметка, който в голяма степен са дължи на вноса на капиталови стоки.

В отчета се отбелязва, че притокът на чуждестранни капитали е останал висок и през втората половина на годината въпреки стагнацията в световен мащаб заради ипотечната криза в САЩ.

Качеството на активите на банките се запазва добро. Към средата на годината повишаването на кредитирането към частния сектор се увеличава до 47,7 процента на годишна база при 24.6 на сто през 2006 година. Ускоряването на кредитирането е особено ясно при небанковите институции, а не толкова при домакинствата.

В края на 2007 година сумата на активите на банките нараства до 59,1 млрд. лв., което е с 40 процента повече спрямо 2006 година. Основен принос за това е нарастването на депозитите и увеличението на собствения капитал.

В БНБ през изтеклата година са регистрирани 8118 фалшиви банкноти. 1542 са задържани, а останалите са циркулирали, преди да бъдат регистрирани. Броят им е нараснал със 77,4 процента в сравнение с 2006 година. Най-много са тези от 20 лв., следвани от 10 лв. и купюрите от 50 лв.

Централната банка отбелязва ръст и при ипотечното кредитиране. Отпускането на корпоративни заеми в две трети от случаите е в евро. Ликвидността на кредитните институции остава добра, отчита още БНБ.