Близо 100 местни управници учредиха Национално сдружение на малките кметове
Близо 100 местни управници учредиха Национално сдружение на малките кметове / Sofia Photo Agency, архив

96 кметове и кметски наместници участваха в учредяването на Национално сдружение на кметовете на малките населени места у нас. Това съобщи за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов. Той е инициатор на срещата, която се проведе в Карлово.

Представители на местната власт дойдоха от цялата страна и дори надхвърлиха очакванията ми, призна Стоянов. Той допълни, че е удовлетворен от свършената работа.

Сдружението ще изразява позициите на представителната власт. Ако има някакви проблеми, ще ги сведем на по-високо ниво, а добрите практики ще копираме и разпространяваме, каза още кметът на Калофер. Той даде за пример община Свищов, в която управниците на малките населени места имат ползотворен диалог с кмета на Свищов Генчо Генчев. По думите на Стоянов селищата в община Карлово и община Видин например не могат да се похвалят със същото.

За по-малките населени места не се заделят никакви средства или ако все пак получат някакви суми, те са оскъдни и не стигат нито за ремонт на улиците, нито за по-мащабни проекти. Това е и една от причините за обезлюдяването на селата и малките градчета.

През 2015 г. Калофер е получил едва 57% от гласувания в Общинския съвет бюджет. Парите са стигнали само за разплащане на сметките за улично осветление и на телефонните разходи.

Според малките кметове е нужна и промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и в Избирателния кодекс. Селата с кметски наместници искат самостоятелно да избират кмет, а не той да бъде назначаван от кмета на общината.