Бизнесът най-неподготвен за европарите
Бизнесът най-неподготвен за европарите / netinfo

Изключително голяма е готовността за усвояване на средства от структурните фондове на Европейския съюз, показва проучване на МБМД, направено в първите дни на март. Като категорично подготвени са се определили 49 процента от местната власт, 41 на сто от неправителствените организации и едва 19 на сто от бизнеса. С присъединяването си към Евросъюза страната ни получава възможността да усвои до седем милиарда евро за седем години.

59 процента от бенефициентите твърдят, че ще се усвоят изцяло или по-голямата част от еврофондовете. Според тях трудностите могат да се очакват от тежките бюрократични процедури. Едва един процент посочват корупцията като пречка при усвояването на европарите.

Според участвалите в проучването тревожна е статистиката за подготовката на администрацията в този процес. За бизнеса предпочитани сфери за кандидатстване са земеделието и строителството, а за неправителствените организации – образованието и социалната дейност. От направеното допитване се разбира, че всеки пети ще предпочете услугите на консултант при подготовката на проектите. Основно неяснотите за бизнеса идват от размера на проектите, по които може да кандидатства една фирма по различните програми, както и какви са изискванията към бенефициенните, каза заместник-председателят на БСК Камен Колев.

Министерството на финансите стартира национална информационна кампания за насърчаване усвояването на средствата от европейските фондове „Бъдете активни”. Тя ще струва на бюджета 2.25 милиона лева.