Бизнесмени ще инвестират в залесяване на ерозиралите почви
Бизнесмени ще инвестират в залесяване на ерозиралите почви / netinfo

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ е готова да участва във фонд за масово залесяване на ерозиралите почви. Това каза при представянето на управителния съвет /УС/ на новосъздаденото сдружение "Зелен алианс" и неговите цели Благой Рагин, председател на УС на БХРА, която е член на сдружението.

Според него няма бизнесмен, който иска да прави бизнес на лунен пейзаж, а съхранената природа е необходимо условие за успешния бизнес.

Представителите на "Зелен алианс" изразиха удовлетворение, че Министерския съвет /МС/ е отложил решението си за НАТУРА 2000. От екосдружението изразиха надежда, че решението на МС ще бъде окончателно взето след като се състоят всички предвидени срещи с граждани и представители на местната власт в районите, където има места по НАТУРА 2000.

Членовете на сдружението считат, че учените, механизмите и начините за определяне на защитените зони по европейската екологична мрежа трябва да бъдат изведени "на светло". От "Зелен алианс" обмислят да сезират прокуратурата за бездействието на държавните служители и неправителствените организации при подготовката за включване на страната в НАТУРА 2000.

В с. Студена има 2 законни и 6 незаконни кариери, съобщи представител на местен инициативен комитет, който представи писмената позиция на жителите на селото. Срещу незаконните кариери в с. Студена са се подписали 1187 човека от населеното място.

Жителите на селото настояват за незабавно закриване на незаконните кариери и за закриване на законните - до завършване на отсечката от главния път Е-79 между Драгичево и Долна Диканя. Вододайната зона на Перник е под повърхността на кариерите, а районът е превърнат в сметище, пишат жителите на Студена.