Без 13-та заплата в държавния сектор и коледни добавки за пенсионерите
Без 13-та заплата в държавния сектор и коледни добавки за пенсионерите / снимка: Sofia Photo Agency
Без 13-та заплата в държавния сектор и коледни добавки за пенсионерите
22563
Без 13-та заплата в държавния сектор и коледни добавки за пенсионерите
  • Без 13-та заплата в държавния сектор и коледни добавки за пенсионерите

Няма да има добавки към пенсиите за Коледа, няма да има и 13-а заплата за работещите в държавния сектор. Това заяви днес при посещението си в Кърджали вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Очакват ни още от три до пет месеца затягане на коланите, след което от увеличените приходи от акцизите ще се създаде първият буфер, а от средата на пролетта ще се наблюдават стабилни сигнали за излизане от кризата, прогнозира министър Дянков.

„Няма да има тринадесета пенсия. Като сме на дефицит, няма възможност да се дават допълнителни пари от бюджета", категоричен бе финансовият министър.

„Макар че сме на дефицит, намираме допълнителни приходи оттук-оттам, особено от митниците, от акцизите започва да има по-големи приходи заради реформите, които направихме, но тези пари отиват основно в инфраструктурни проекти, които трябва да се свършат до края на годината, и в здравеопазването, където също има голям дефицит", каза още министърът и допълни, че не могат да бъдат оставени без необходимите грижи българските деца, майки, болни и онкоболни. „Така че всички допълнителни пари ще отидат в здравеопазване и инфраструктура", обобщи министър Дянков.

Вицепремиерът каза още, че правителството няма да се намесва в разрешаването на дефицита в общините. „Ние имаме дефицит и те имат дефицит и те като добри собственици, както и аз съм добър собственик, надявам се, на държавната хазна, трябва да направим всичко възможно в следващите няколко месеца да затегнем коланите и да минем тази тежка ситуация", коментира Дянков.