БЕХ търси пари от банките, за да плати дълговете американските топлоцентрали
БЕХ търси пари от банките, за да плати дълговете американските топлоцентрали / снимка: БГНЕС
До дни БЕХ започва да търси пари от банките, да плати дълговете американските топлоцентрали
81373
До дни БЕХ започва да търси пари от банките, да плати дълговете американските топлоцентрали
  • До дни БЕХ започва да търси пари от банките, да плати дълговете американските топлоцентрали

Държавата ще вземе заем, за да върне задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи „Марица изток” 1 и 3. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че тези задължения се увеличават всеки ден, защото не се изплащат, а към момента са малко по малко от 900 млн. лева.

Заемът, които ще бъде взет, НЕК ще използва, за да върне дължимото на американските централи, в замяна на което те пък ще намалят цената на разполагаемост, т.е. парите, които им се плащат, за да държат мощностите си в готовност.

Енергийният министър съобщи, че договорът с Ей и Ес „Марица изток” 1 е бил подписан преди около месец, а на 14 август е подписано окончателното споразумение с Контур Глобал „Марица изток” 3 и тече процедура за одобрение.

„До 27 август Българският енергиен холдинг, в момента подготвя документите за избор на банки, които да осигурят кредитния ресурс, и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ”, коментира Теменужка Петкова.

С парите, които ще получат американските централи от НЕК, ще се разплатят с „Мини Марица изток”, на които дължат около 230 млн. лева по думите на председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа” в „Мини Марица изток” Генчо Генчев. Той допълни, че общо задълженията към мините са 370 млн. лева, а приходите са около 550-560 млн. лева.

По думите му на фона на това има реална опасност да не се произведе необходимото количество въглища през зимата, което застрашава и енергийната сигурност на страната.

На днешния празник на миньора стана ясно и че средната годишна заплата на заетите в сектора е 15 233 лева, което означава, че месечното им възнаграждение е 1269,42 лева.