Бартенщайн: ЕК не трябва да подтиква към изнасяне на производства от Европа
Бартенщайн: ЕК не трябва да подтиква към изнасяне на производства от Европа / netinfo

С политиката си по отношение на индустриалните проекти Европейската комисия не трябва да подтиква компаниите да изнасят производствата си извън Европейският съюз. Това заяви министърът на икономиката и труда на Австрия Мартин Бартенщайн след срещата му с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Бартенщайн посочи за пример избора, пред който е изправен производителя на стомана в "Фьост Алпине", който заяви интереса си следващия завод да е на черноморското крайбрежие.

Мартин Бартенщайн посочи, че положението на България вече като страна членка на Европейския съюз не трябва да се превръща в недостатък при избора на индустриалните инвеститори заради политиката на Съюза да редуцира количествата изхвърлян въглероден двуокис. Трябва да избегнем ситуацията, в която се теглят билетчета дали проектът да остане в Европа или да се осъществи в Китай, посочи австрийският министър. Според него при производството на един тон стомана в България или Австрия отделеният въглероден двуокис ще е наполовина отколкото в Китай.

От своя страна Петър Димитров заяви, че е в интерес и на България, и на Австрия новият завод на "Фьост Алпине" да бъде на наша територия.

Австрийският компания планира следващото предприятие да има капацитет от 5 млн. тона стомана годишно. Министър Димитров подчерта, че България може да предложи много добри условия на инвеститора и че в случая наш конкурент се явява политиката на Европейската комисия, а не друга държава.

Проектът „Набуко”, в който участва и България, се очаква да стартира през 2009 година, а през 2012 година вече по него да тече централноазиатски газ, съобщи още Мартин Бартенщайн. По думите му е нужно да има споразумение между правителствата на държавите участнички в проекта, за да може той да се осъществи по-лесно. Бартенщайн обяви, че според ръководството на „Газпром”, с което се водят разговори, проектите „Набуко” и „Южен поток” не са в съревнование.