Автоматизирана информационна система заменя единния фиш по границите
Автоматизирана информационна система заменя единния фиш по границите / снимка: DarikNews.bg, Елина Христова

С промяна в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове правителството отмени системата "единен фиш", съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Прилагането на интегрирания граничен контрол ще става чрез използването на Единна автоматизирана информационна система (ЕАИС), която ще се поддържа от Министерството на финансите чрез Агенция "Митници".

Концепцията за т. нар. "единен електронен фиш" и свързания с него технологичен ред е разработена през 2004 г. и отразява тогавашното разбиране за граничния контрол като съвкупност от ясно разграничени процедури по отношение на всички хора и превозни средства, изпълнявани в строга последователност от органите на отделните служби от задължителния граничен контрол, обезпечаваща висока събираемост на държавните вземания, дължими при преминаване на границата, както и ограничаване на корупционните практики.

Практиката по прилагането на концепцията показа, че задължителното преминаване на всички хора и превозни средства по установения технологичен ред не намалява, а увеличава почти двойно времето за граничен контрол. По тази причина през март т. г. правителството отмени задължението за използване на "единния фиш" за пътниците с леки автомобили и автобуси. Със сегашната промяна той отпада и за товарните автомобили.

С въвеждането на ЕАИС данните ще се пренасят не на материален носител, каквато е практиката в момента, а по изградена електронна мрежа между различните служби от задължителния граничен контрол. Няма да има необходимост и от физическото преминаване на водача на превозното средство през всички гишета на тези служби, освен ако законодателството не предвижда извършване на съответния специализиран контрол.

Тази промяна в технологичния ред за автоматизирана обработка на входящо и изходящо движение на превозни средства облекчава и опростява преминаването през ГКПП, повишава ефективността на граничния контрол и гарантира контрола за потвърждаване на извършените плащания на държавни такси. Въвеждането на системата ще започне от ГКПП "Калотина", "Капитан Андреево" и "Лесово", където е най-натовареното движение.

Наред със заплащането на държавни такси и глоби по банков път, се предвижда и възможност за плащане по безкасов път. На ГКПП ще бъдат поставени терминални устройства. Въвеждането на плащане с банкови карти ще премахне възможността за грешки при броене на пари и измами с фалшиви банкноти, се посочва в съобщението.

Изменението на наредбата е нова стъпка към постигането на целите на Eвропейския съюз в изграждане на електронни митници, добавят от правителствената пресслужба.