Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата
Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата
58195
Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата
  • Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата

Мнозинството в парламента праща доклада на временната комисия за цените на лекарствата на здравното министерство и Касата, но отказа да го даде на прокуратурата, както настояваше опозицията. Сред изводите в документа е необходимостта от създаване на "система за систематичен контрол на цените на лекарствата". Избраниците от временната комисия смятат, че са нужни ясни правила за провеждане на търгове за лекарствени продукти в лечебните заведения, защото настоящите били съобразени със Закона за обществените поръчки, но не и със спецификата на лекарствата като стока. Здравният министър Десислава Атанасова обеща да прати доклада на прокуратурата и на комисията, която ще проверя сигнали за корупция по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова припомни, че анкетната комисия беше създадена с цел проучване на фактите, довели до увеличение на цените, и не е имала разследващи функции. Докладът на комисията е публичен и е достъпен на сайта на Народното събрание, допълни тя. „Ако искат органите, които сезираха народни представители, могат и да се самосезират. Предстои одитният доклад на Сметната палата, така че в никакъв случай не съм съгласна с интерпретацията, че има прикриване на факти", каза още Дариткова.

„При Желев (Евгений Желев - министър на здравеопазването в кабинета „Станишев" от пролетта на 2008 до лятото на 2009 година - бел. ред.) цените на лекарствата в 92 процента от случаите намаляват, а при министрите на здравеопазването от ГЕРБ се увеличават в най-добрия случай с между 4 и 408 процента. Като се каже това, вие просто трябва да замълчите и за предишното управление и през ум да не ви минава да говорите", каза Мая Манолова от БСП.

Здравният министър Десислава Атанасова се обърна към опозицията с думите: „Вие изведнъж забравихте, че казахте, че това е витиеват доклад, че не се стига докрай с разглеждането на фактите и че това е ударен отряд. Единствената вярна констатация, която чух от един народен представител по време на неговото изказване, е, че червеното няма нищо общо с откритостта". Атанасова допълни, че ще предостави доклада и на прокуратурата, и на комисията за разкриване на корупционни практики по високите етажи на властта.

По-рано депутатите избраха Менда Стоянова от ГЕРБ за заместник-председател на НС на мястото на Анастас Анастасов, който стана член на Конституционния съд от квотата на парламента.