Акцизът върху тютюна и алкохола няма да се увеличава догодина
Акцизът върху тютюна и алкохола няма да се увеличава догодина / БГНЕС, aрхив
Акцизът върху тютюна и алкохола няма да се увеличава догодина
66338
Акцизът върху тютюна и алкохола няма да се увеличава догодина
  • Акцизът върху тютюна и алкохола няма да се увеличава догодина

Акцизът върху тютюневите изделия и алкохола няма да се увеличава от 2014 година. Това съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя обясни, че акцизните ставки върху тютюна ще започват поетапно да поскъпват между 2015-2017 година. Началото на 2018 година е крайният срок за изпълнението на европейската директива, според която ставките трябва да достигнат минималните за Европейския съюз.

Единствената промяна при алкохолните напитки и тютюневите изделия ще бъде видът на бандеролите, като тя се налага за по-добра защита, обясни Людмила Петкова: "За тютюневите изделия и за алкохолните напитки не се предвижда повишаване на акциза. Действително по Европейска директива България до 2018 година трябва да достигне минималните нива на облагане за ЕС за тютюневите изделия. Предвижда се едно поетапно въвеждане на акциза, но от 2015 година".

Увеличението на акцизните ставки моментално води и до поскъпване на продуктите. Запазването на равнището на ставките обаче не гарантира запазването на цената на изделията, тъй като акцизът е само един от компонентите за формирането й. "Сега не мога да кажа цигарите дали ще бъдат по-скъпи от 2014 година, но причината няма да е акцизът", подчерта заместник-министър Петкова.

Все още не е коментирано какви ще бъдат стъпките, с които ще започне поскъпването на акциза от 2015 година.