74% от финансовите корекции по европрограмите - заради обществени поръчки
74% от финансовите корекции по европрограмите - заради обществени поръчки / снимка: MorgueFile.com

Финансовият ефект на корекциите, наложени по европейските оперативни програми за периода 2007-2013 г., досега възлиза на 166 млн. лева. Това сочи анализ по темата, изготвен от водеща международна одиторска и консултантска компания по поръчка на правителствената администрация.

Финансовите корекции, наложени през първите седем години на управление на средствата от Европейския съюз от българските власти, представляват 1,9% от изплатената безвъзмездна финансова помощ по седемте оперативни програми. Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по Оперативните програми „Околна среда" и „Регионално развитие" и представляват съответно 91,7 млн. лева и 36,3 млн. лева. Честота на налагане на финансовите корекции е най-висока също при тези две програми, където финансова корекция е наложена по всеки втори договор за безвъзмездна финансова помощ.

74 на сто от наложените финансови корекции са свързани с възлагането на обществени поръчки. Основните причини за налагането на корекции при всяка от оперативните програми и категория бенефициенти са свързани с нарушения на процедурите за избор на изпълнител по проектите.

Размерът на наложените финансови корекции на общините е 117 млн. лева, което представлява 74% от наложените индивидуални финансови корекции на всички бенефициенти по седемте оперативни програми. Причините за налагане на системни финансови корекции са нарушения, свързани с обществените поръчки, недостатъчна одитна пътека, слабости за контрол и недопустими разходи по проектите.

„С цел възпрепятстване на налагането на системни финансови корекции в бъдеще е необходимо засилване на контролите за навременно идентифициране на нарушенията, както и необходимостта от засилване на административния капацитет за управление на проекти от бенефициентите", посочват авторите на анализа.

Те прогнозират, че до края на изпълнението на стария програмен период - в края на 2015 година, размерът на финансовите корекции ще бъде увеличен с още 154 млн. лева.

„Прогнозата е направена за всяка от оперативните програми и е претеглена на база оставащи средства за изплащане до пълно усвояване на бюджета, за да се достигне до агрегирания процент финансови корекции към 31 декември 2015 г., както и е отчетено характерното забавяне на налагане на финансови корекции и очакваното отлагане във времето."

Анализът предлага и пакет от мерки за намаляване на ефекта от потенциалните бъдещи финансови корекции до края на изпълнението на стария програмен период и създаване на ефективна рамка и подкрепа за изпълнение на фондовете от Общата стратегическа рамка на Европейския съюз през програмен период 2014-2020 г.