6,2 млн. лв. трябват за залесяване на опожарените тази година гори
6,2 млн. лв. трябват за залесяване на опожарените тази година гори / netinfo

6,2 млн лв. ще струва залесяването на опожарените гори от началото на годината, заяви зам.-председателят на Държавната агенция по горите Росен Попспасов. 7700 дка гори са били напълно унищожени, от 51 400 дка, засегнати от пожари. Според Попсавов, това е 10 пъти по-малко от миналата година, когато изпепелените гори са били около 70 хил. дка.

40 хиляди декара гора трябва да бъде залесена от Държавната агенция по горите, като съотношението ще бъде 60 на 40 в полза на широколистните гори, защото такава е европейската практика. Това заяви председателят на ДАГ Стефан Юруков.

Той добави, че предвиденият за тази година дърводобив е 5 млн. куб метра. По думите на Юруков, през първата година от създаването си агенцита е увеличила приходите си, а приходите и разходите в бюджет 2009 вече са планирани.

„За следващата година 113 млн. лв. са приходите, което агенцията трябва да внесе към хазната. Разходите, които ни се разрешават, са 109 млн. лв.”, каза Юруков.

25 млн. лева за залесяването на 40 хиляди дка гора се очаква да бъдат акумулирани във фонд „Българска гора”, според Стефан Юруков.