500 лв. средно излизат харчовете за зимната подготовка на автомобила
500 лв. средно излизат харчовете за зимната подготовка на автомобила / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Стягаме колата за зимата за 500 - 600 лева
58036
Стягаме колата за зимата за 500 - 600 лева
  • Стягаме колата за зимата за 500 - 600 лева

Между 500 и 600 лева ще ни струва да стегнем колата си за зимата, прогнозира в интервю за Дарик председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев. Прогнозата е за малка кола среден клас, като най-голямото перо е подмяната на летните гуми със зимни. Препоръката на Янакиев е да изберем нови гуми и да сменим и четирите гуми, защото компромисът може да ни струва сигурността на пътя.

Последните слънчеви дни са най-добрият момент за подготовка на автомобила за зимните условия на пътя, категоричен е Георги Янакиев: "Това е смяната на гумите със зимните, проверката на акумулатора, антифриза, много важен фактор са светлините".

Именно заради това Съюзът на българските автомобилисти има намерение да организира една седмица безплатна регулация на светлините на шофьорите. И въпреки това подготовката на колата може да ни излезе сериозна сума: "Около 100-120 лева може да се намери, значи това са около 500 лева. Ако трябва да сменим антифриз, масла, течност и т.н. - една такава подготовка ще струва 500-600 лева, за да си подготвим автомобила за зимата и да сме сигурни. Но говоря за малък автомобил, който е от средния клас до 1600 кубика".

Янакиев е категоричен, че е по-добре да имаме стари зимни гуми, отколкото да караме с летни, но ако прибегнем до този вариант, не бива да забравяме, че: "Има една стара поговорка: Не съм богат, за да купувам евтино. Ако ние имаме такива гуми и се подхлъзнем и направим катастрофа, това ще ни излезе по-солено и по-скъпо".