400 участници повече на есенния пловдивски панaир
400 участници повече на есенния пловдивски панaир / netinfo

Най-големият международен технически панаир в историята на българските изложения беше открит с участието на 3548 фирми от 49 държави. Това са потенциалните инвеститори в българската икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По думите на министър Румен Овчаров, фактът, че участниците в най-мащабния в историята на българските изложения панаир са с 400 повече от миналата година, гарантира ръста на инвестициите за следващите години, както и ръста на Брутния вътрешен продукт, който за последното тримесечие е 6,6%.

Шест пъти се е увеличил стокооборотът между България и Турция от 2000 г. насам и се очаква в края на 2006 г. да достигне 3 милиарда долара. Това заяви турският министър на външната търговия и митниците Кюршат Тюзмен. Турция е страна-партньор в есенния панаир.

3548 фирми от 49 страни се представят в рамките на 10 специализирани салона и 6 официални и колективни участия. 20 % е ръстът на участниците, на изложбените площи и на приходите, заяви изпълнителният директор Йордан Радев.

208 фирми не са успели да наемат щандове на Есен’2006, въпреки че организаторите вложиха над 150 000 лева за освобождаване на пространства и изграждане на временни конструкции.

200 000 посетители или близо 60% над обичайния брой се очакват тази седмица в панаирното градче.

Нов автомобил ще бъде разигран на томбола между гостите на панаирния автосалон, като собственикът ще избира между пет немски и френски марки. 28 нови модификации на автомобили правят днес своята премиера в Пловдив за България, като за три от тях тя съвпада със световния им дебют в автосалона в Париж.