37 млн. лв. санкции за грешни данни за земеделски площи
37 млн. лв. санкции за грешни данни за земеделски площи / netinfo

37 млн. лв. е общият размер на санкциите за фермерите, които са декларирали пред Държавен фонд „Земеделие” грешни данни за площта на земите си или са закъснели с подаването на заявления през 2007 година. Това каза изпълнителният директор на Фонда Димитър Тадаръков. По думите му времето от 20 януари до 20 февруари тази година се е превърнало в „златен месец” за българското земеделие.

Стопаните, които не са поддържали земите си в добро екологично състояние, ще бъдат глобени общо с над 1 млн. лв., каза още Тадаръков. По думите му въпреки санкциите, парите, които земеделците са получили през последния месец от евросубсидиите, са равни на това, което стопаните преди са усвоявали за десет години.

Димитър Тадаръков посочи: „Никога България за последните 130 години не е получавала като субсидии в рамките на един месец 430670000 лева. Нито в Царство България, нито при социализма, нито през последните 17 години – това е първата субсидия като страна членка на ЕС”.

И докато варненска фирма, например, е усвоила от Европа над 2 млн. лв., друг кандидат е получил субсидия в размер на 41 стотинки, отбеляза Тадаръков. За тази година се очаква европейските субсидии да са 240 млн. евро.