35 нови автобуса Мерцедес тръгнаха в София, икарусите отмират
35 нови автобуса Мерцедес тръгнаха в София, икарусите отмират / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
До края на годината има възможност да бъдат извадени от движение и подменени старите автобуси „Икарус". Това съобщи кметът на София Бойко Борисов, след като прие и пусна в експлоатация нови 35 автобуса „Мерцедес" за общинското дружество „Столичен автотранспорт". Те ще се движат по линия 111, която се стопанисва на частен принцип от дружеството.

При наличие на средства в бюджета може да продължи проекта за монтиране на видеокамери в превозните средства на транспорта, тъй като експериментът в един автобус по линия 280 дал положителни резултати срещу вандалски прояви. Ето какво още каза Борисов за обновлението на софийския транспорт:

„Заедно с частните превозвачи тази година сме вкарали в София 160 чисто нови автобуси, най-висок клас, нископодови за хора с увреждания. Тези, които пускаме днес, са 2005-2006 година автобуси на Европа. Надяваме се нашите водачи да се грижат за тях, да спазват разписанията, пътниците също да ги пазят, надяваме се особено по време на футболни мачове да не ги чупят, защото виждате какво бижу са. На тях се изписва и разписание, и линии. Или така, както обещах, билетчето за градския транспорт ще се вдигне, когато огромният процент автобуси станат чисто нови. Предвиждаме до края на годината още автобуси да вземем за общината, като си ревизираме бюджета, както и съвместно с частните превозвачи, тези, които купуват нови автобуси, а не втора ръка, също да търсим съвместна дейност и ако направим пакети с частните превозвачи мисля, че до края на годината ще изчезнат всички тези икаруси, които са на по30-40 години", коментира кметът на София.