20 000 лв. санкции на “ЕВРОИНС” за нелоялна конкуренция
20 000 лв. санкции на “ЕВРОИНС” за нелоялна конкуренция / netinfo

Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции по 10 000 лв. В застрахователно дружество “ЕВРОИНС” за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

Молител по преписката е ЗК “ЛЕВ ИНС”АД. Предмет на спора са два рекламни клипа, излъчвани през декември 2005г. В тях се твърди, че ЕВРОИНС е първата компания, която е предложила застраховка Гражданска отговорност на разсрочено плащане, както и че само „ЕВРОИНС” предлага застраховка Гражданска отговорност на разсрочено плащане и Каско за 28 лева.

Комисията установи, че използваните рекламните изречения, биха могли да въведат в заблуждение потенциалните потребители, тъй като ответното дружество не е първото, а към настоящия момент не е и единственото, което предлага застраховка Гражданска отговорност на разсрочено плащане.

По отношение на втория клип, липсва ясно разграничение между цените на всяка от двете застраховки в предлагания пакет. Успоредно с това, рекламираната застраховка Каско съдържа лимит на отговорност в размер на 1000 лв., който не е упоменат в кампанията.

КЗК счита, че действията на ответника противоречат на добросъвестната търговска практика и биха могли да увредят интересите както на конкурентите, така и на потребителите.