10 % данък за тото и лото, 12 % за Бинго
10 % данък за тото и лото, 12 % за Бинго / netinfo

10 процента ще бъда данъкът от тото, лото и залагане на резултати от спортни състезания. Това реши парламентът, като прие окончателно законопроектът за корпоративното подоходно облагане. 12 на сто остава данъкът за лотариите и игрите „Бинго” и „Кено”.

Всички хазартни дейности ще продължат да се облагат с окончателен данък. От 8 до 10 процента се вдига той за тото- и лотоигрите и залаганията върху резултати от спортни състезания и случайни събития. Данъкът ще се декларира преди определяне на резултатите от всяка игра с декларация по образец.

И през 2007 година лотариите, томболите и числовите игри като „Бинго” и „Кено” ще продължат да се облагат с 12 процента. При тях данъчната основа за определяне на налога ще е номиналът на залога, посочен във фишовете, талоните и билетите.

Данъкът ще се внася преди получаването на документите за участие или осъществяване на вноса им. Платеният налог върху неизползваните документи ще се възстановява от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по място на регистрация след всеки тираж на лотарийната игра. Към искането за възстановяване ще се прилагат и неизползваните билети.

Хазартната дейност от игри, при които стойността на залога за участие се изразява в увеличена цена на телефонната или друга телекомуникационна връзка се облагат с данък върху хазартната дейност, който е окончателен и е в размер на 12 процента.