? 9 млн. за рефинансиране на иновационни проекти на малки и средни предприятия
? 9 млн. за рефинансиране на иновационни проекти на малки и средни предприятия / netinfo

Над 9 милиона евро са осигурени за рефинансиране на инвестиционни проекти на малките и средните предприятия. Това предвижда договорът за заем между правителството и Прокредит Банк. С одобрения проект се изпълняват спогодбите за финансово сътрудничество между България и Германия за 2000 и 2002 година.

Кредитният ресурс се предоствя на банката за десет години. Той ще бъде използван за рефинансиране на инвестиционни проекти на малки и средни предприятия. 410 хил. евро безвъзмездно им предоставя германската банка “Кредитанщалт фюр Видерауфбау” за заздравяване на вътрешната структура на микрофинансовите институции, получаващи гаранции от Фонда за гарантиране на кредитите.

Средствата ще бъдат използвани за консултантски услуги в подкрепа на микрокредитиращи институции. На заседание си на 5 юни Министерският съвет одобри проектодоговори за финансиране между България и “Кредитанщалт”, които са за безвъзмездно предоставяне на 10 млн. евро по проекта “Създаване на фонд за гарантиране на кредити”. Предвижда се фондът да действа до 2012 година, като гаранциите ще се издават за срок от 4 години.