Осем години затвор за учителя от Дулово, блудствал с непълнолетни
Осем години затвор за учителя от Дулово, блудствал с непълнолетни / netinfo

Осем години затвор при първоначален строг режим и 2 000 лева глоба постанови днес състав на Окръжен съд Силистра с председател Владимир Добрев, признавайки за виновен 54-годишния Илиян Василев, старши възпитател в СУ "В. Левски" в град Дулово, за извършване на блудствени действия без сексуален контакт с шест непълнолетни момичета.

Илиян Василев бе признат за виновен и по още две обвинения - за разпространение на порнографски материали във "Фейсбук" с участие на непълнолетни и за открити снимки и видеоматериали на личния му компютър с порнографско съдържание.

По време на делото, което се гледа при закрити врати, прокуратурата е пледирала за наказание от 10 години, и по думите на прокурор Теодор Желев, след като се запознаят с мотивите на съда за наложеното наказание, ще обмислят дали да протестират присъдата. Обжалването на присъдата може да стане пред Варненски апелативен съд в петнадесетдневен срок. Дотогава, съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение на Илиян Василев - задържане под стража.

До разследването на случая се стигна, след като жертвите споделили с класните си ръководители, а те от своя страна - с директорката на училището, която подала сигнал в Отдел "Закрила на детето".

Прокурор Желев, припомни днес, че Илиян Василев е поискал съкратено съдебно следствие, като е признал вината си. От пресслужбата на Апелативна прокуратура информират, че блудствата с ученичките 54-годишният мъж извършил в периода от ноември 2014 до април 2015 г. в дома си в град Дулово, където давал уроци по пеене на шестте пострадали деца. Някои от тях се опитали да се откажат от частните уроци в дома му заради интимните действия на преподавателя, но Илиян убеждавал родителите им, че децата са талантливи и не трябва да спират уроците по пеене.