/ БТА
Жители на четири села в Ямболско излизат на протест заради лошото състояние на републиканския път, преминаващ през селата Бояджик, Болярско, Гълъбинци и Златари в община Тунджа.

На 7 март от 10:30 до 12:30 часа те ще затворят участък от пътя в Бояджик. Това съобщиха на пресконференция кметовете на селата. „Нашето търпение се изчерпа. Недоволни сме от бездействието на държавата.

Жителите на ямболско село са готови на пътни блокади заради чести токови удари

Плащаме пътен данък, гражданска отговорност и винетки, и караме изпотрошени автомобили. Но най-важни са живота и здравето на хората, които пътуват“, каза кметът на с. Бояджик Елена Маджарова.

По думите ѝ пътят е в окаяно състояние от години. Събрани са и над 500 подписа с искане за ремонт, но без резултат. „Пътят е като след бомбардировка, с денивелация от 30 сантиметра. Отделно катастрофите, които се случват на този път. Преди всичко трябва да запазим човешки животи“, допълни Маджарова.

„Този път не просто е в лошо състояние, той е опасен за пътуване“, заяви кметът на община Тунджа Станчо Ставрев. Той посочи, че общинското ръководство многократно е настоявало пред държавата за ремонт на участъка.

„Изпратихме отново писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което аргументирано настояваме този път приоритетно да бъде включен в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“, каза още кметът.

"Критично лошо е и състоянието на републиканския път през селата Роза, Ботево, Меден кладенец, Скалица, Овчи кладенец. И за този участък Община Тунджа настоява за спешен ремонт, събрани са подписки, жителите също са готови на протестни действия", посочи Ставрев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус, БТА