/ iStock/Getty Images
Акушеро-гинекологичното отделение в ямболската областна болница временно е с преустановена дейност.  

Става дума за стационара по Клинична пътека „Раждане“, родилната помощ свързана с раждането и дейностите по грижи и диагностика/лечение на новороденото. 

От болницата уточняват, че в случаите на самонасочили се раждащи жени със спонтанно раждане, напреднало раждане и раждане в ход се предприемат действия за организиране консултация със специалист акушерство и гинекология и оценка за усложнения, застрашаващи непосредствено здравето и живота на майката или плода.

При направена преценка за липса на непосредствена опасност от усложнения чрез мобилните екипи на ЦСМП се извършва транспорт до МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-гр.Сливен

При преценка за опасност от усложнения се изпълняват дейностите от утвърдените медицински стандарти по акушерство и гинекология и неонатология.

След стабилизиране на състоянието и с цел осигуряване на необходимия обем дейности за майката или плода/новороденото, същите се превеждат до МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен след уведомяване на акушеро-гинекологичното и неонатологично отделения.

През декември миналата година АГ отделението отново беше затворено заради заразени с КОВИД медици, а  отделението е единствено в областта. Тогава при необходимост родилките трябваше да бъдат транспортирани до  лечебни заведения в други области.

АГ отделението на ямболската болница ще остане затворено до  12 юли, уточняват от МБАЛ „Свети Пантелеймон“.
 
МБАЛ "Сети Пантелеймон" Ямбол