Празник Видин
Празник Видин / община Видин
С официална церемония, организирана от Община Видин, бе почетен Денят на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на Христо Ботев застанаха представители на държавната и местната власт, Видинска Света митрополия, политически партии, организации, културни институти, училища и граждани. На 2 юни тази година се навършват 141 години от смъртта на големия български поет и революционер.

Празник Видин
община Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков произнесе слово по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата. „Втори юни е дата, която обединява всички българи в преклонението пред героите, пожертвали живота си за свободата на Отечеството ни. Сред тях е и легендарният поет и революционер Христо Ботев, загинал от вражески куршум на този ден преди 141 години в последния тежък бой, който води с четата си срещу турските поробители на връх Вола във Врачанския Балкан. Неговите стихове: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, наистина са пророчески. Защото в паметта на потомците имената на онези, които падат в битка, за да извоюват независимост за Родината и спасят народа си от мъченичество, светят завинаги“– каза Ценков. И цитира стихове  на поета: „Но стига ми тая награда – да каже нявга народа: умря сиромаха за правда, за правда и за свобода…”.

Празник Видин
община Видин

Видинският кмет призова хората да не забравят героичното наследство на своите предци, защото то ни кара не само да се гордеем, но и задължава да бъдем достойни приемници на техните завети. Рецитал, посветен на 2 юни, представиха ученици от СУ „Христо Ботев“ и Вокална инструментална група към СУ „Любен Каравелов“. Венци и цветя в знак на признателност пред паметника на великия син на България бяха поднесени от кмета на Община Видин Огнян Ценков, от името на депутатите Владимир Тошев, Росен Живков, Филип Попов и Цветан Топчиев, от областния управител  Албена Георгиева, Общински съвет Видин, Видинска Света митрополия, представители на МВР,  политически партии, граждански сдружения, културни институти, училища, клубове на пенсионера и много граждани.

Точно в 12 часа прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на загиналите за свободата и независимостта на България. На 1 юни Огнян Ценков бе сред официалните гости  и участва в митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България, в гр.Враца. 

Празник Видин
община Видин