съд темида
съд темида / / ThinkStock/Getty Images
Днес тричленен състав на Врачанския окръжен съд, с председател Лидия Крумова, реши, че допуска да бъде предаден на австрийските власти и оставя в ареста М. К. Н., за когото има европейска заповед за арест. Според заповедта, той е заподозрян в това, че заедно с още четирима българи, в периода от 2015 г. до 2018 г. са подвели банкови институции да им издадат кредитни карти, като са се представили за платежоспособни и добронамерени получатели, които притежават средства, за да покриват банковите си сметки, с намерение противозаконно да набавят материални облаги за себе си, а размерът на нанесените щети е над пет хиляди евро.

Мъжът е разследван и като участник в организирана престъпна група, който се е включил в прикриването на взетите суми от кредитните карти чрез прехвърлянето им между членове на престъпната група или други участници в паричните операции. Това са престъпления, които според австрийското законодателство се определят, като тежка измама по занятие и изпиране на пари. Европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата на гр. Залцбург, Република Австрия.

По време на съдебното заседание мъжът заяви, че дава своето съгласие доброволно да бъде предаден на властите в Австрия. Той ще остане в ареста във Враца до фактическото му предаване на австрийските власти. Решението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.
 
 
Окръжен съд Враца