/ prb.bg
Шестима мъже са арестувани заради отглеждане на голямо количество растения от рода на конопа, съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Враца Десислав Начков, административният ръководител на районната прокуратура в Оряхово Гергана Кюркчийска и директорът на ОД МВР ст. комисар Янко Янколов. 

Съвместната специализирана операция, по която е образувано досъдебно производство, е била проведена на 15 май, като в нея са участвали и сили на гранична полиция с високопроходими автомобили. 

След получена оперативна информация за лица, отглеждащи растения от рода на конопа, разследващите органи са предприели оперативно-издирвателни мероприятия и събиране на информация за тях и престъпната им дейност. В резултат на тези действия, на 15.05.2020 г., в района на с. Селановци, област Враца, в местността на бившите лозя, са били установени насаждения – 106 растения от рода на конопа. Същите са били с различна големина, като част от тях е била в процес на съзряване. На място са били установени трима мъже, като двама от тях са избягали.

Впоследствие, в дворно място в с. Горни Вадин, също в област Враца, са били открити и иззети още 8 броя растения от рода на конопа, отглеждани в съучастие от същите лица.

канабис
prb.bg

При условията на неотложност са били претърсени четири имота, обитавани и ползвани от тях. Органите на реда са намерили и иззели множество вещи, послужили за извършване на престъпната дейност – препарати за растителна защита, саксии, форми за разсад, части от въздухопроводи и др. Освен това са били открити и боеприпаси, за които въпросните лица нямат разрешения, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества. Намерени са били и над 20 мобилни телефона, множество СИМ карти за интернет и мобилни услуги, лаптоп, камери за видеонаблюдение и фотокапани.

Единият от издирваните - И.И., се укрил от органите на реда за два дни, но е бил установен в специално подготвен бивак край река Дунав. Мястото е било снабдено с всички вещи от първа необходимост. Лицето е било задържано и приведено в Следствения арест в гр. Враца.

В хода на операцията са били задържани пет лица, съпричастни към отглеждането на въпросните растения - С.М., И.М., И.И., Н.Н., Т.Х. Всичките са от с. Селановци.

В качеството на обвиняеми за извършено престъпление – за засаждане и отглеждане на растения от рода конопа, Районна прокуратура – Оряхово е привлякла шест лица. Едно от лицата е обвинено и за лично укривателство –спомогнал на съучастника да се укрие от органите на реда, с цел осуетяване на наказателно преследване спрямо него.

След първоначалното им задържане за срок до 72 часа, прокуратурата е внесла в съда искане за определяне на мерките им за неотклонение „задържане под стража“ спрямо пет лица, а за един от съучастниците е взета мярка за неотклонение – гаранция в пари. Понастоящем пет от лицата са в ареста с определени от съда мерки за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на разследването са събрани доказателства за авторството на извършителите на престъпното деяние. Освен отглеждането на коноп, самите обвиняеми употребявали упойващи вещества. Те не са трудово ангажирани, притежават моторни превозни средства, придобили недвижими имоти и демонстрират висок жизнен стандарт.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Оряхово. Освен това са започнали действия по разследването на още едно досъдебно производство, свързано със засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа в същия район.