Допълнителни временни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 се въвеждат от 21 юли в област Враца, която премина в първи етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Преди близо две седмици РЗИ-Враца нареди носенето на защитни маски от персонала и посетителите в лечебни и здравни заведения.

Допълнителните мерки, които се въвеждат със заповед на новия директор на врачанската здравна инспекция д-р Илиян Минчев, предвиждат маски за посетителите и потребителите на институциите, предоставящи социални услуги, и социалните заведения от резидентен тип за деца и възрастни.

Отново влиза в сила изискването за спазване на дистанция от метър и половина за участници в масови събития, освен ако не са от едно семейство. Работодателите трябва да въведат допълнителни мерки за дезинфекция и проветряване на помещенията, както и недопускане до работните места на хора със симптоми на остро респираторно заболяване. При възможност  се препоръчва въвеждането на дистанционна работа.

Въвежда се по-строг сутрешен контрол за симптоми на заболяване в детските и социалните заведения. Временните противоепидемични мерки са в сила до 20 август и могат да бъдат изменени при промяна в обстановката с разпространението на заболяването в област Враца, се уточнява в заповедта.
БТА