Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Николай Пенчоков от от 21 юли в Габровска област се въвеждат противоепидемични мерки срещу COVID-19. Заповедта е временна и е за периода до 21 август, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

Мерките предвиждат носене на защитна маска на лицето в болниците, аптеките, оптиките, социалните и здравните заведения, а на обществени места на открито, където има струпване на хора, да се спазва дистанция от метър и половина.

Дистанция трябва да се спазва и в административните сгради, предоставящи услуги на граждани, както и в търговските обекти, а на входа трябва да има дезинфектанти. Всекидневно ще се проверяват децата в детските заведения и възрастните в социалните домове, за да не бъдат допускани хора със симптоми на инфекцията или на други заразни болести, предвижда заповедта. Мерките могат да бъдат променени в зависимост от епидемичната обстановка.

От РЗИ информираха, че в Габровска област имунизациите срещу COVID-19 се извършват от личните лекари. Наред с това ваксини могат да се поставят и в три имунизационни пунктове в областта, които се намират в габровската, севлиевската и тревненската болница. 
БТА