/ IStock
Проектът за изграждане на ново затворническо общежитие във Враца е важен при въвеждане на съвременните стандарти за битовите условия на лишените от свобода, за да постигнем като държава основните цели – поправяне, превъзпитание и ресоциализация на осъдените, каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев във Враца. Той даде символично начало на строителните дейности по проекта, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Норвежкия механизъм. На откриването присъства и Ивайло Йорданов, главен директор на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията".

Емил Дечев припомни, че България многократно е осъждана за нарушение на член 3 от Европейската конвенция по правата на човека за нечовешко и унизително отношение към лишените от свобода при изпълнение на наложеното им наказание. Той отбеляза, че само проявявайки по-хуманно отношение, държавата ще постигне превъзпитание на осъдените и връщането им към нормалния живот. 

По проекта се предвижда бившата сграда на института по метрология във Враца да бъде основно преустроена, като към всяка стая ще има хигиенни помещения, съобщи директорът на Врачанския затвор Иван Спасов.

Общежитието ще разполага със самостоятелна отоплителна инсталация, кухненски сектор, спортни игрища и зони за отдих. Сега 100 лишени от свобода, които изтърпяват наказанията си при по-лек режим, се намират в общежитието в Бойчиновци. След една година, когато проектът бъде завършен, затворниците ще бъдат преместени в новото общежитие, което ще е с капацитет 250 души, допълни Спасов. 

Общата стойност на проекта е 1 614 000 лева, а изпълнител е сливенска строителна фирма, която има опит в изграждането на подобни обекти. С помощта на Норвежкия механизъм предстоят да бъдат извършени преустройства на общежитията от открит тип в Пловдив, Бургас и Бобов дол, както и построяването на затвор от нов тип край Саморанов, каза Десислава Гайдарова, ръководител на проекта по Норвежкия механизъм и главен секретар на Министерството на правосъдието.
 
БТА