възпоменателна плоча
възпоменателна плоча / Община Видин
 Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие днес  посланика на Република Казахстан у нас, Н. Пр. Темиртай Избастин.

Поводът за посещението бе откриването на възпоменателна плоча на Есенгельдин Кайыржан – гражданин на Казахстан, сержант от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, участвал в боевете в сръбския град Зайчар през месец октомври 1944 г. и по-късно починал от раните си в град Кула.      

 Тържествената церемония се проведе на Руското военно гробище, в присъствието на дипломати от посолството, представители на Общината и граждани.     

 Кметът на Община Видин се обърна към всички присъстващи на събитието: “Събрали сме се днес тук, за да почетем паметта на сержант Есенгельдин Кайыржан. Община Видин се отзова на желанието на близките на загиналия и на посолството на Казахстан, именно на това място да бъде поставена паметна плоча. По този начин ние заявяваме своята съпричастност към казахстанския воин, намерил  смъртта си далеч от своята родина“ – каза той.     

 Негово превъзходителство заяви: “Събитието, заради което сме се събрали, не може да остави равнодушен нито един казахстанец. Откриването на паметната плоча се случва 70 години след трагичната смърт на нашия казахстански герой. Искам да отбележа, че това е първият наш войник, който е погребан в България, според архивни документи на Министерството на отбраната на бившия Съветския съюз. Използвам случая да изразя благодарността си към Община Видин, лично към нейния кмет г-н Огнян Ценков и към всички, които помогнаха на посолството да увековечи паметта на героя“. 

  Пред възпоменателната плоча бе прочетена молитва от имам Самет, след което бяха поднесени венци и цветя. В знак на почит към сержант Есенгельдин Кайыржан, членове на патриотичен клуб „Бдинци“ изстреляха тържествен залп.

Преди церемонията Огнян Ценков прие посланика в кабинета си, където двамата проведоха разговор. Темиртай Избастин изрази своето задоволство от отличното сътрудничество и в знак на признателност подари на кмета на Общината национална мъжка дреха, известна като „чапан“ – изработена от велур, с национални казахстански орнаменти. Тя се подарява само при много специални случаи на хора, които имат особени заслуги.