Включват Видин сред  общините за деинституционализация чрез предоставяне на социални услуги
Включват Видин сред общините за деинституционализация чрез предоставяне на социални услуги / снимка: Дарик - архив

Около 900 000 лева ще бъдат отпуснати на община Видин за осъществяване на деинституционализацията и разформироването на домовете за деца. Средставата ще се подсигурят от Европейската комисия и държавния бюджет. „Видин ще е сред пилотните общини включени в проекта на Министерството на труда и социалната политика „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи", съобщи кметът Румен Видов.

Непосредствената цел на програмата е създаване и развитие на мрежа от социални и здравни услуги. Цели се още - укрепване на системата за повишаване благосъстоянието на децата и деинституционализация на лица с увреждания и възрастни хора, настанени в специализирани институции, както и подобряване качеството на живот на хората с увреждания.

През 2011 година предстои настаняването на първите възрастни хора в социалния дом в село Кутово, както и отварянето на врати на Комплекса за социални услуги, създаден в партньорство с УНИЦЕФ. Този проект също ще се представи на правителството като пилотен за страната. Идеята е да се реализира и  в други населени места.