/ Петя Димитрова
Епископ Дейвид от Православната църква на Америка - митрополит на Ситка и Аляска гостува на видинския владика Даниил. Двамата архиереи ще посетят църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Монтана утре, 17 юли, късно след обяд в 19:00 часа, съобщи отец Николай свещеник в храма.

В него ще бъде осветена иконата на Свети Герман Аляскински, която епископ Дейвид носи от Америка. Свети Герман е покровител на православните вярващи там. Живял е от средата на ХVІІІ до 30-те години на ХІХ век. Той е един от осемте монаси от Валаамския манастир, изпратени от руската църква и императрица Екатерина Велика на православна мисия в Аляска.

През първите си години там отец Герман живял на остров Кодиак. Едно лято той завел група местни деца на съседния остров  Спрус Айлънд, за да проведат “градинарски експеримент”. И до днес свети Герман се смята за бащата на градинарството в Аляска, защото преди това никой не бил обработвал земята. 

Още приживе отец Герман бил много почитан от всички, знаели се неговите подвизи, любовта му към хората, чудеса и просвещение във вярата. Направил училище за сираци и ги учел на Закон Божий и на църковно пение. Канонизиран е за светец през 1969 година от Руската задгранична църква, а през 1970 година и от Московска патриаршия.